Vinden van nabestaanden bij uitvaart moeilijker geworden

De Stentor meldt dat het vinden van nabestaanden bij het regelen van een uitvaart steeds moeilijker wordt. De nabestaanden van de overledene kunnen zich in het buitenland bevinden. In steeds meer gevallen willen de nabestaanden echter de uitvaart gewoon niet regelen en houden zij zich stil. Wanneer dit gebeurt, neemt de gemeente de uitvaart op zich. Aangezien het aantal alleenstaande ouderen alleen maar toeneemt dankzij de vergrijzing, is het belangrijk dat er op tijd afspraken gemaakt worden over de uitvaarten.

Directe familieleden lastig te vinden

In de Stentor was Samson (Monuta) aan het woord, die vertelt dat het steeds vaker gebeurt dat ouderen geen directe familieleden meer hebben – of geen contact hebben met de familie. Dit kan gebeuren door een verstoring in de relatie, maar ook lange afstanden spelen hierbij een grote rol. Nederlanders emigreren immers steeds vaker en lang niet alle ouderen zijn even handig met de moderne technieken om contact te houden.

Maak op tijd afspraken over de uitvaart!

In sommige gevallen houden de familieleden zich stil omdat de kosten van de uitvaart te hoog zijn voor hen. Heb je nog geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten en is er geen uitvaartverzekering die uitkeert bij overlijden? Dan lopen de kosten voor de nabestaanden in de duizenden euro’s wanneer zij wél de uitvaart regelen.

Wat gebeurt er wanneer er geen nabestaanden gevonden worden?

Worden er geen nabestaanden gevonden, dan regelt de gemeente de uitvaart. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een uitvaartverzorger. In Amersfoort is dat overigens verleden tijd: de gemeente gaat zelf de uitvaarten regelen wanneer er geen nabestaanden gevonden worden. Hierbij kan vaak geen of nauwelijks rekening gehouden worden met eventuele wensen van de overledene.

Mensen die wél afspraken gemaakt hebben over hun uitvaart (zoals welke grafsteen of receptie gekozen wordt, inclusief de keuze voor de muziek), hebben immers vaak wél een verzekering afgesloten of een contact opgegeven.

Het is verstandig om vandaag nog te beginnen met het maken van afspraken. Er zijn nog altijd veel ouderen die het idee hebben dat zij dit op het laatste moment kunnen regelen. De vraag is echter wanneer dit laatste moment komt – en of je het aan ziet komen.

Denk aan de nabestaanden – en wederzijds

Goed contact met familie op hogere leeftijd is belangrijk – maar het zorgen voor de juiste middelen is minstens zo belangrijk. Wil je zeker weten dat je de nabestaanden niet opzadelt met een enorme last (of een dilemma) bij het overlijden, regel dan de uitvaart en verzekeringen bijtijds.