Hoe duurzaam zijn die groene uitvaartkisten eigenlijk?

Wie op alternatieven voor uitvaartkisten gaat zoeken, zal tegenwoordig al snel op de meer groene opties uitkomen. Maar hoe groen zijn deze opties nou eigenlijk? Is een uitvaartkist gemaakt van dennen-, beuken- of populierhout nou echt groen? Het idee is wellicht dichter bij de natuur komen. En omdat het vaak om onbehandeld hout gaat, is het ook zeker wel een groenere optie. Maar mogen we dat nog wel een groene optie noemen? Wie telt alle bomen die neergaan om te kunnen voorzien in deze groene kisten? Wie telt het water en de brandstof die er nodig zijn om diezelfde boom van een mooie stam tot een kist te zien gaan? Wellicht is die groene uitvaartkist helemaal niet zo groen als we denken.

Het is zeker een duurzamere optie

Jazeker kan er iets gezegd worden voor bijvoorbeeld het programma van Staatsbosbeheer waarbij er duurzaam omgegaan wordt met het bos. En uit deze bossen is dan ook een groot deel van de bomen afkomstig wat gebruikt wordt voor de groene kisten. Maar in deze gaat het niet om de duurzaamheid van het hout, het gaat om het proces om dat hout van die boom tot een kist verwerkt te zien worden.

Laten we voor het gemak rekenen dat er over de hele wereld tussen de 300.000 en 350.000 kisten geproduceerd worden – per dag! (Alleen in Nederland waren in 2001 al 150.000 lijkkisten nodig) Dat zijn ongeveer 12 miljoen bomen. Er is water nodig om de bomen te verwerken tot planken, die dan weer tot de kisten verwerkt kunnen worden. Dat is ook ongeveer 7 miljard liter. Dan is er nog de brandstof die er nodig is om eerst de bomen te vervoeren, dan de planken en vervolgens om de kisten te vervoeren naar de locaties, dat is ook ruim 315 miljoen liter brandstof. Kun je een groene kist dan nog echt duurzaam noemen, omdat er hout gebruikt wordt uit een duurzaam bos?

groene opties bij uitvaart

Zijn er echt groenere opties?

Er zijn echt groenere opties, want je hoeft niet in een kist begraven of gecremeerd te worden. Je zou kunnen kiezen voor een lijkwade, een kist van karton of bio-plastic. Sterker nog, je kunt een doe-het-zelf pakket bestellen online om zelf een kist in elkaar te zetten. Je hoeft niet te kiezen voor een standaardkist, je hebt hier diverse opties. Maar omdat de prijzen van een gemiddelde houten kist tussen de € 800 en € 3000 liggen, gaat het hier vooral om heel erg veel geld. Kies je voor een lijkwade dan kan dit al voor een paar tientjes en een naaimachine bij wijze van spreken. Een kartonnen kist kan je al voor een € 200 tot € 700 aanschaffen en je kunt al een bio-plastic kist aanschaffen voor € 400.

Vergeet niet dat de uitvaartbranche heel erg meelift op emoties van mensen. Je hebt verdriet en je hebt er je hoofd niet naar staan om moeilijk te doen. Dus kies je de eenvoudigste optie mogelijk en bent alsnog € 800 lichter. Het is misleidend om een groene optie aan te bieden die wellicht minder belastend (maar desalniettemin nog altijd bijzonder belastend) is voor het milieu. Wil je een groene keuze maken? Kies dan niet voor hout.