Rouwbloemen bestellen bij cryomeren of resomeren: hoe zit dat?

Cryomeren en resomeren zijn nog niet heel erg bekend in Nederland. Het is een nieuwe techniek die nog helemaal in de onderzoeksfase is. Daarom hebben mensen vaak vragen over deze techniek. Het is namelijk niet gelijk aan een begrafenis of crematie. Kun je dan bijvoorbeeld als familie nog afscheid nemen, is er nog wel een mogelijkheid voor een grafsteen of gedenkplaat en hoe zit dat met bijvoorbeeld rouwbloemen bestellen en een afscheidsdienst?

Cryomeren, wat is dit?

Wat is nu eigenlijk cryomeren? Cryomeren is een nieuwe uitvaartechniek waarbij het lichaam wordt bevroren. Na kleine trillingen in een organische substantie valt het lichaam uit elkaar. Na het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen (zoals een kunstknie) wordt het overschot gecremeerd. Wat overblijft, is een soort compost en dit vergaat volledig binnen 6 tot 12 maanden. De kist wordt begraven in een klein graf, ongeveer de grootte van een aardappelkistje.

Wat is resomeren?

Resomeren is ook een nieuwe uitvaarttechniek. Het lichaam wordt opgelost in een chemisch bad. Het lichaam wordt bij een temperatuur van 180 graden binnen 2 tot 3 uur volledig afgebroken. Dit gebeurt door middel van het gebruik van kaliloog en water. Het enige wat overblijft, is poeder en een bruinachtige vloeistof. Dit wordt meegegeven aan de nabestaande(n).

Geen uitvaart of plechtigheid

Cryomeren en resomeren zijn nu nog niet toegestaan in Nederland. De verwachting is echter wel dat dit binnen nu en 5 jaar toegestaan wordt. Daarmee wordt het dus een serieuze nieuwe mogelijkheid wanneer je nadenkt over je uitvaart. Maar wat zijn de mogelijkheden die je hebt bij het opzetten van een plechtigheid of afscheidsdienst? Is het nog mogelijk voor familie om bijvoorbeeld rouwbloemen te bestellen en op die manier afscheid te nemen van iemand die dierbaar is?

Wij denken van wel. Een afscheidsdienst is namelijk niet afhankelijk van de manier waarop de overleden persoon begraven of gecremeerd wordt. Of in dit geval geresomeerd of gecryomeerd wordt. Een afscheidsdienst kun je ook afzonderlijk plannen, waarbij je kunt kiezen voor rouwbloemen, muziek, een speech en een hapje en drankje.

Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een eigen gedenksteen of een plek die je als familie uitkiest wat als gedenkplaats wordt gekozen. Op deze plek kun je de rouwbloemen neerleggen en gezamenlijk afscheid nemen van de persoon die je ontvallen is.

Bij resomeren is het zelfs mogelijk om de overblijfselen in een urn te plaatsen, of zoals bij cremeren te verwerken in een mooi sieraad. Wanneer je kiest voor een urn, dan kun je deze op de begraafplaats laten plaatsen, zoals dit ook bij de traditionele urn gebeurt. Zo heb je altijd een plek om naartoe te gaan en een plek waar je samen met familie afscheid kunt nemen.

Een begrafenis is heel persoonlijk

Uit onderzoek is gebleken dat resomeren ook nog eens beter voor het milieu is. Veel mensen vinden het idee van resomeren prettiger dan cremeren. 25% van de Nederlandse bevolking geeft aan het te overwegen als het mogelijk zou zijn in Nederland. Sommige mensen kiezen toch liever voor de traditionele manier van begraven of cremeren. Vaak omdat dit gepaard kan gaan met een afscheidsdienst, het bestellen van rouwbloemen om op je eigen manier afscheid te kunnen nemen van de persoon die is overleden en de troost van elkaar op zo’n emotionele dag. Gelukkig mogen we in Nederland zelf kiezen op welke manier we afscheid willen nemen van een dierbare, en binnenkort komt er dus een nieuwe optie bij: resomeren.