Cryomeren, de nieuwe manier van lijkbezorging?

Cryomeren (of ook wel vriesdrogen) moet een van de nieuwe methodes worden waarvoor gekozen kan worden als je komt te overlijden. Cryomeren is ook onder de naam promessie of promession bekend. Maar vriesdrogen of lyofilisatie zijn ook termen die gebruikt kunnen worden voor dit milieuvriendelijke proces. Cryomeren staat op dit moment sterk in de schijnwerpers vanwege het duurzame karakter.

Susanne Wiight-Mäsak

Een van de pioniers op het gebied van cryomeren is de Zweedse biologe Susanne Wiigh-Mäsak. Zij is al sinds 1997 bezig om dit proces onder de aandacht te brengen. In Zweden is het in 2011 bijna tot een promatorium gekomen, maar dit is op het laatste moment door zowel de overheid als de kerk tegengehouden. Wiigh-Mäsak heeft in Amerika heel veel volgers, maar het is tot zover onbekend of er promatoria in werking zijn.

Wat is cryomeren?

Cryomeren is een proces waarbij het lichaam eerst bevroren wordt tot -18 graden. Wanneer het lichaam compleet bevroren is, wordt het ondergedompeld in vloeibaar stikstof die een temperatuur heeft van -196 graden Celsius. Dit proces zorgt ervoor dat het lichaam bros en breekbaar wordt. Na dit proces wordt het lichaam op een trilplaat geplaatst wat er uiteindelijk voor zorgt dat het lichaam uiteenvalt in een organisch poeder.

Een wit droog poeder

Vloeistoffen die nog aanwezig zijn, worden in een vacuümkamer uit het lichaamsstof verwijderd. Na deze processen blijft er een wit droog poeder over. Het enige wat nog moet gebeuren, is dat er (medische) implantaten en andere niet lichaamseigen materialen verwijderd worden.

Er blijft hierna – afhankelijk van de grootte van het lichaam – ongeveer 20 tot 30 kilo poeder over. Dit poeder bestaat nog uit organisch materiaal dus het is niet geschikt om uit te strooien. Het idee is om dit poeder te begraven in ondiep graf in een kleine uiteraard afbreekbare kist, zodat het poeder binnen zes maanden gecomposteerd is.

Milieuvriendelijke manier van lijkbezorging

Cryomeren wordt aangeduid als een bijzonder milieuvriendelijke manier van lijkbezorging. Er zijn echter nog twijfels bij het proces en bij de milieuvriendelijkheid hierachter. Ook is het een vreemd idee dat het poeder alsnog begraven moet worden. Al is het wellicht geen goed idee om dit poeder bijvoorbeeld uit te strooien boven zee. Het poeder bestaat namelijk nog uit menselijke resten. Het idee van een vis die op je bord belandt die menselijke resten gegeten heeft, is voor de meeste mensen een bijzonder onsmakelijk idee.

Update:

Nieuw onderzoek uit 2018 heeft echter bewezen dat het poeder dat overblijft na het proces van cryomeren net zo steriel is als het poeder dat overblijft na resomeren. Het poeder kan dus ook uitgestrooid worden zonder enige vorm van belemmeringen. Toch wordt er bij het idee van cryomeren of promesseren gestuurd richting het concept composteren, omdat het idee terugkeren in de natuur een belangrijk doel is. Toch is dit een eigen en vrijblijvende keuze en is er op het gebied van gezondheidsrisico’s geen enkel bezwaar om dit poeder uit te strooien op land, zee of elders.

Nog niet legaal in Nederland

Hoewel de gemiddelde uitvaartverzekering druk bezig is met het verkennen van de mogelijkheden, is cryomeren in Nederland nog niet legaal. Ook is resomeren in Nederland nog niet legaal. Dit kan pas in 2020 veranderen wanneer de wetgeving rond lijkbezorging aangepast wordt.