Grafsteen kopen

Grafsteen kopen: Een goedkope grafsteen online bestellen

Een grafsteen kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Sterker nog, veel mensen komen er helemaal niet mee in aanraking. Een grafsteen kopen wordt vaak overgelaten aan de persoon die de begrafenis regelt en meer dan eens komt het op het bord van de uitvaartverzekeraar terecht. Dat is jammer, want grafstenen zijn in veel soorten en maten te vinden, en vooral in verschillende prijsklassen.

Stel je voor dat jij zelf een grafsteen mag kopen voor jouw eigen begrafenis, of de begrafenis van een geliefde. Zou jij dan weten waar je naar moet zoeken? Ga je grafstenen online vergelijken of ga je op zoek naar de eerste goedkope grafsteen die je tegenkomt? Je zal merken dat het niet makkelijk is als je in eerste instantie dacht.

Waarom is een grafsteen kopen lastiger dan je denkt?

Een grafsteen kopen is een onderdeel van het afscheid, maar het is zelf geen element dat binnen afzienbare tijd zal verdwijnen. De grafsteen representeert de persoon die in het graf licht en is op elk moment van de dag te bewonderen. Voor veel mensen is het meer dan het herkennen van de plek waar hun dierbare ligt, het is een symbool voor het leven dat deze persoon geleefd heeft.

Lijkt dat overdreven? Het is niet het: De meeste mensen die een grafsteen kopen, zijn lange tijd bezig met het uitzoeken van de symbolen en de tekst die gebruikt wordt op de grafsteen. Het lettertype dat gebruikt moet worden, heeft geleid tot meerdere ruzies binnen families. Een grafsteen is veel meer dan alleen een steen met een gravure. Het is een eerbetoon en tegelijkertijd een symbool, maar is tevens onderdeel van het afscheid.

Daarom is grafstenen online vergelijken lang niet zo eenvoudig. Het bekijken van de grafstenen is zo moeilijk niet, maar kun jij binnen een korte tijd een keuze maken? Grote kans dat het moeilijk wordt wanneer je een bindende keuze moet maken. Daarom is het goed om op tijd na te denken over de grafsteen voor het graf. Je kunt verschillende dingen in de gaten houden om de keuze makkelijker te maken. Die behandelen we hieronder een voor een.

De prijs van de grafsteen en de dekking van de uitvaartverzekering

Het eerste waar je naar zou kunnen kijken, is de prijs van een grafsteen. Wanneer jij of de overledene een uitvaartverzekering heeft, is het tijd om de polis er even bij te pakken. In het basispakket zit een vast bedrag dat vergoed wordt voor een grafsteen. Mag je deze zelf uitzoeken, dan weet je wat je budget voor de grafsteen is. Vaak wordt het een goedkope grafsteen wanneer je alleen het geld van de verzekeraar kunt gebruiken, maar geen zorgen: Er zijn veel goedkope grafstenen die fraai zijn.

Wil je echter een duurdere grafsteen uitzoeken, dan is het verstandig om een maximale prijs vast te stellen voordat je gaat beginnen met het vergelijken van de grafstenen. Hoeveel geld wil je maximaal uitgeven aan de grafsteen en hoeveel geld heb je nodig voor de rest van de begrafenis of de crematie? Als alles uit hetzelfde potje moet komen, kun je elke euro maar een keer uitgeven immers.

Met een maximaal bedrag wordt het makkelijker om een grafsteen te vinden. Je stelt een maximumprijs vast en vergelijkt de grafstenen online. Houd in de gaten dat verschillende aanbieders verschillende prijzen hebben. Let er ook goed op dat niet alle aanbieders die kant-en-klaar prijzen erbij hebben staan. Soms worden er extra kosten gerekend voor het graveren van de steen. Deze kosten moet je meenemen bij het berekenen van de prijs om zo een goed beeld te kunnen krijgen.

Van welk materiaal moet de grafsteen gemaakt zijn?

Een andere manier van grafstenen vergelijken is een keuze te maken voor het materiaal voordat je begint met zoeken. Dat klinkt eenvoudig, maar is het tegenwoordig niet meer omdat er veel verschillende beschikbare materialen zijn:

  • Natuursteen
  • Ruwe steen
  • Hout
  • Speciaal staal
  • Roestvast staal
  • Lood
  • Brons
  • Glas
  • Versteend hout

Elk materiaal heeft eigen voordelen en nadelen en ook de prijs wordt beïnvloed door de keuze van het materiaal. Een kort en bondig overzicht vind je hieronder.

Natuursteen

Natuursteen heeft een natuurlijk uiterlijk en past daarom beter bij graven volgens veel mensen. Je kunt doorgaans kiezen uit graniet, leisteen, kwartsiet, marmer en kalksteen. Natuursteen is redelijk goed te bewerken, maar dit is vaak prijzig. Het oppervlakte kan makkelijk gevormd worden en er kan gewerkt worden met verschillende kleurnuances om extra effecten te creëren op de steen.

Ruwe stenen

Ruwe stenen zijn onbewerkte stenen of zijn slechts een beetje aangepast om bij het graf te passen. Er zijn verschillende technieken mogelijk om ruwe steen te bewerken, waardoor een bepaald effect ontstaat. De ruwe stenen kunnen zelf uitgezocht worden bij de aanbieder van de grafstenen. Een grotere steen heeft meer mogelijkheden om te bewerken, maar valt in de meeste gevallen ook automatisch duurder uit. Ruwe stenen worden vooral gekozen door mensen die dichtbij het authentieke willen blijven.

Roestvast staal

Het is misschien niet het eerste dat in je opkomt bij het zoeken naar een grafsteen, maar er zijn tegenwoordig ook grafstenen van hoogwaardig roestvast staal. Deze worden vaak gecombineerd met andere materialen. Erg natuurgetrouw ziet het er natuurlijk niet uit, maar het staal is bijzonder gemakkelijk te bewerken, slijt nauwelijks en is ontzettend gemakkelijk schoon te maken. Er zitten dus grote voordelen aan, maar het moet wel echt bij jouw smaak passen wanneer je een grafsteen in RVS wilt kopen.

Glazen grafstenen

Het gebruik van glas in grafstenen is niets nieuws. Het wordt al langere tijd gebruikt om andere materialen aan te vullen en ook hier gaat het om de voordelen van het materiaal. Glas is relatief slijtvast en is bijzonder gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast laat het zich eenvoudig combineren. Zo kun je een glazen streep over natuursteen, marmer of RVS laten lopen om extra effecten te creëren op de grafsteen van de overledene.

Houten grafstenen

De meeste mensen verwerpen de houten grafstenen al snel omdat zij het idee hebben dat dit materiaal veel sneller zal slijten. Dat is niet het geval, er zijn bepaalde houtsoorten die bijzonder hard zijn waardoor zij vorst, wind en regen gemakkelijk kunnen weerstaan. Dit is het enige hout dat gebruikt wordt voor het maken van grafstenen. Het voordeel is dat het natuurgetrouw is, grafstenen uit hout zijn minstens zo oud als de weg naar Rome. Tegelijkertijd is het goed te bewerken en kan het verouderd gemaakt worden, zodat de grafsteen veel ouder lijkt.

Cortenstalen grafstenen

Nog nooit gehoord van grafstenen uit Cortenstaal? Geen zorgen, het is een relatief nieuw materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van grafstenen en wordt vooral geprezen om het feit dat het verouderd lijkt door een kleine oxidelaag. Deze laag beschermt de grafsteen de aankomende decennia omdat er geen zuurstof bij het staal kan komen! Het staal gaat tientallen keren langer mee dan gemiddeld staal en dat is een goede reden om er grafstenen van te maken.

Lood

Loden grafstenen zijn goed bestand tegen de weersomstandigheden. Tegelijkertijd is het materiaal goed te vormen naar eigen wens en is de prijs van het materiaal verhoudingsgewijs niet duur. Een leuke optie is het combineren van glas en lood, om zo spectaculaire constructies te maken. De vraag is alleen of iedereen dat even passend vindt op een graf.

Bronzen grafstenen

Bronzen grafstenen hebben een bepaalde status. Ook dit materiaal is goed aan te passen naar een bepaalde vorm en kan eenvoudig gebruikt en schoongemaakt worden. Brons laat zich goed combineren met andere materialen en is al sinds langere tijd een goede keuze voor mensen die een grafsteen willen kopen.

Versteend hout

Grafstenen van versteend hout kosten vaak een stuk meer en dat heeft een goede reden. Versteend hout is hout dat zo oud is, dat het harder geworden is dan graniet. Het ziet er spectaculair uit, maar het is lastig materiaal om te verwerken. Op zich is dat geen probleem: De kans is groot dat je een stuk versteend hout kunt vinden dat helemaal bij jouw smaak past.

Welk materiaal is het beste voor een grafsteen?

Ben je op zoek naar een grafsteen, dan is er geen materiaal dat het beste is. Het gaat om jouw persoonlijke voorkeur. Wat wil je dat de bezoekers van het graf aantreffen, wat vind je zelf het mooist en welk materiaal heeft de prijs die jij wilt betalen? Daarnaast kan ook het onderhoud een rol van betekenis spelen, of de richtlijnen van de begraafplaats.

Grafsteen kopen: Hoe zit het met de levertijd?

Soms kom je een prachtige grafsteen tegen, en blijkt het een showmodel te zijn. Geen probleem, want je kunt direct een bestelling plaatsen. Dat is het punt waarop de meeste mensen tegen een vervelende verrassing aanlopen. Er zijn namelijk levertijden voor de grafstenen en die kunnen flink oplopen.

Wanneer je een bepaald soort steen wilt hebben van een bepaalde afmeting, dan moet deze steen uit het buitenland gehaald worden. Is de steen daar voorradig, dan zal de levertijd rond de 10 weken liggen. Er moeten genoeg stenen verzameld worden om de transportkosten te kunnen dekken, daarna moet de steen nog bewerkt worden om er de grafsteen van te maken die jij wilt hebben.

Tip: Grafstenen online vergelijken geeft hier een voordeel. Wanneer er grafstenen op voorraad aanwezig zijn, is het mogelijk om te zien hoeveel exemplaren er nog zijn. Dit zijn vaak kale stenen die nog bewerkt moeten worden, maar hier gaat niet de meeste tijd in zitten. Doorgaans kunnen deze grafstenen binnen een aantal weken geleverd worden.

Speelt de levertijd een belangrijke rol bij jouw keuze omdat je de grafsteen echt op een bepaald moment wilt hebben (wanneer de overledene een jaar begraven is bijvoorbeeld), dan is het verstandig om deze eis hoger op de lijst te zetten, omdat je op die manier al heel veel mogelijkheden af zal laten vallen.

De grafsteenbelettering, een vraag apart

Wanneer je een grafsteen uitgezocht hebt, ben je er nog niet. Sterker nog, je bent nog niet eens op de helft. Op elke grafsteen vind je belettering. Meestal staat de geboortedatum, de sterfdatum en de naam van de overledene op de grafsteen. Meestal vind je er ook nog een citaat, een leus of een motto, om de steen persoonlijker te maken en beter te laten passen bij de persoon die in het graf ligt.

Een grafsteen kopen is direct verbonden met het uitzoeken van de belettering en de tekst. Ook hierin zijn veel mogelijkheden te vinden, met veel verschillende stijlen. Zo kunnen de letters in de steen verwerkt worden, maar is het ook mogelijk om de letters op de steen te zetten zodat deze naar voren komen. Trek hier gerust wat tijd voor uit en informeer van tevoren over de prijzen.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het beletteren van grafstenen namelijk veel werk. Het voorwerk, het beletteren en het afwerken kosten in sommige gevallen zelfs meer dan een dag. Controleer ook driemaal of vaker de spelling van de belettering die je bestelt. Je zal niet de eerste zijn die een grafsteen over moet laten doen vanwege een vervelende spelfout of een verkeerde datum.

Wat moet je nog meer in de gaten houden?

Een grafsteen kopen is de eerste stap, het kunnen plaatsen van de grafsteen is een tweede stap en dat gaat helaas niet altijd goed. De Nederlandse wetgever heeft geen eisen voor de materialen, de dikte of de grootte van de grafstenen, maar dat betekent niet dat je nergens op hoeft te letten. De verschillende begraafplaatsen mogen hier namelijk wel eisen aan stellen. Daarom is het van groot belang dat je eerst navraagt wat de eisen zijn op de begraafplaats voordat je een bestelling plaatst. Het aanpassen van een grafsteen is namelijk niet altijd mogelijk, zeker niet wanneer er gebruik gemaakt is van veel belettering.

Dan komt er nog een vergunning bij kijken. Elke begraafplaats per gemeente kan een vergunningsaanvraag eisen van de persoon die begraven wordt waar een grafsteen of grafmonument geplaatst wordt. Dit kan een vergunning zijn van €0, maar het gebeurt nog met regelmaat dat er bedragen boven de €150 betaald moeten worden voor het aanvragen van de vergunning. Helaas is dat volledig legaal, dus je kunt hier geen stappen tegen ondernemen. Daarom is het goed om hier van tevoren al rekening mee te houden.

Overleg je met anderen of bepaal je alles zelf?

Wanneer jij op zoek bent naar een grafsteen voor jouw graf, lijkt het compleet onlogisch om met anderen te overleggen over de mogelijkheden en de keuzes. Maar dat is het niet. De mensen die het graf bezoeken, dat zijn de mensen die de grafsteen met regelmaat zullen zien en die daar het leven van de overledene herdenken. Het is een plaats van herdenken, een plaats van rouw maar ook een plaats waar vertrouwen gedeeld wordt met de overledene.

De grafsteen moet dus passen bij de wensen die andere mensen hebben. Je hoeft niet alles aan te passen naar de voorkeuren van de mensen om je heen, maar het is goed om een luisterend oor te hebben voor eventuele inspraak van mensen die het graf met regelmaat zullen bezoeken. Zij zullen vaker tegen de steen aankijken dan de overledene.

Grafstenen online vergelijken of naar de winkel?

Er is nog een punt dat we hier langs moeten laten komen. Tegenwoordig doen we steeds meer via het internet. We vergelijken en zoeken online naar de beste opties om zo een goed beeld van de mogelijkheden te hebben. Bij een grafsteen kopen lijkt het handiger om direct naar de speciaalzaak te gaan, maar zo logisch is dat niet.

Grafstenen online vergelijken kun je namelijk gewoon in alle rust doen. Je kunt kijken wat de opties zijn en met bovenstaande lijst aan overwegingen heb je een goed beeld van de dingen waar je op kunt letten bij het maken van een keuze. Dat is handig, want op die manier kun je gewoon bekijken hoe de grafstenen eruit zien en wat de opties zijn. Heb je een goed beeld van wat je wilt, dan kun je altijd nog een afspraak maken of direct een bestelling plaatsen.

Grafstenen online bekijken geeft je de kans om zonder enige verkopers in de buurt te kijken wat je wilt. Besef je goed dat dit geen kleine stap is en dat dit zeker niet iets is wat je dagelijks doet. Het kan emoties oproepen, het kan zorgen voor twijfels en het kan zelfs angsten oproepen. Neem daarom je tijd en vink de overwegingen af die wij hier genoemd hebben. Op die manier kun je makkelijker tot een keuze komen.

Het meest belangrijke is dat een grafsteen kopen een persoonlijke keuze is en dat je vooral zou moeten doen wat jij belangrijk vindt. Een goedkope grafsteen kan tientallen keren beter bij jouw passen dan een grafsteen van duizenden euro’s. Grafstenen online vergelijken geeft je een handige voorsprong zodat je een weloverwogen keuze kunt maken op het moment dat je echt de knoop door moet hakken.