Hoeveel kost een begrafenis?

‘Hoeveel kost een begrafenis eigenlijk?’ Zo’n gekke vraag is dat niet en toch stellen we deze vraag zelden.

Er zijn redelijk veel dingen waar we als mens liever niet aan denken. Sommige van die dingen schrijven we af als zorgen voor later, maar dat is niet altijd even verstandig. Veel mensen lopen rond met de vraag ‘wat kost een begrafenis’, maar wuiven dit al snel weer weg en gaan verder naar de dag van vandaag.

Dat kan een flink probleem worden. De gemiddelde begrafeniskosten overstijgen namelijk €5000 en daar hoef je nog niet eens speciale eisen voor te hebben. Een aula, een begrafenis, een akte van overlijden en een lijkkist zorgen al snel voor een prijs van duizenden euro’s. Wanneer je dit niet zelf weet te regelen voor het overlijden, zadel je de nabestaanden met de problemen op.

De kosten van een begrafenis

De kosten van een begrafenis bepaal je tot op een bepaalde hoogte zelf. Wanneer je alles helemaal geregeld wilt hebben met alle mogelijkheden erbij, kom je op een veel hoger bedrag uit dan wanneer je alleen de standaardopties wilt. Een aantal dingen waar je uit kunt kiezen wanneer je de begrafeniskosten in wilt kunnen schatten:

 • Standaard begrafenis met eigen graf voor 20 jaar (3500 euro)
 • Akte van overlijden (rond de 10 euro)
 • Advertentie in een plaatselijke krant
 • Rouwkaarten exclusief portokosten (125 euro voor 50 stuks)
 • Opbaren voor afscheid (475 euro)
 • Bloemen bij het graf (95 euro of meer)
 • Kerkelijke uitvaart (600 euro)

In het bovenstaande overzicht vind je geen gekke dingen die ontzettend veel geld kosten. Er is niet gekozen voor een band op de begrafenis, er is niet gekozen voor een advertentie in het AD en de overledene wordt niet per koets naar de begraafplaats gebracht. Toch komt dit rijtje al neer op een som van 4800 euro. Daarin zit nog geen lijkkist en ook is de uitvaartverzorger niet betaald. De laatste moet minstens 1000 euro hebben voor het verzorgen van de uitvaart. De lijkkist is in alle soorten, maten en prijzen te vinden, maar ook hier mag je gerust 1000 euro reserveren. De totale prijs van deze begrafenis: 6800 euro. En dan is er niet eens koffie en cake.

De begrafeniskosten opbrengen

De kosten voor een gemiddelde begrafenis zijn hoog. Het kan echter gebeuren dat de overledene zelf geen voorzorgsmaatregelen getroffen heeft en de man of vrouw van de overledene de uitvaart niet wil of kan betalen. Wanneer ook de kinderen de uitvaartkosten niet kunnen betalen, zal de gemeente ervoor zorgen dat er toch een (sobere) begrafenis gehouden wordt om de overledene respectvol te begraven, of te cremeren wanneer dit een nadrukkelijke laatste wens geweest is.

Wanneer dit gebeurd is, zal de gemeente in de meeste gevallen de rekening aan de kinderen en echtgenoot of echtgenote van de overledene tonen. Daar heeft de gemeente ook het recht toe. Dat betekent dat het verstandig is om toch de begrafenis zelf te regelen, ook wanneer er geen goede band met de overledene was. Zo bepaal je in ieder geval zelf waar het geld aan besteed wordt.

Uiteraard is het nog veel beter om al van tevoren aan de slag te gaan. Het is niet zinnig om zelf geld te gaan sparen. Er zijn namelijk weinig mensen die de discipline hebben om zelf het geld voor de begrafenis bijeen te sparen tijdens het leven. Daarnaast bestaat het risico van voortijdig overlijden, waardoor de nabestaanden alsnog met een flinke schuld komen te zitten. Het is beter om eens te kijken naar een uitvaartverzekering. Wil je een goedkope uitvaartverzekering hebben, dan is het zaak om dit zo vroeg mogelijk te regelen.

Een uitvaartverzekering voor de begrafeniskosten

Omdat de begrafeniskosten zo ontzettend hoog uit kunnen vallen, hebben de meeste mensen een uitvaartverzekering afgesloten. Op die manier weten zij zeker dat de begrafeniskosten (of in ieder geval een groot deel hiervan) gedekt zal worden na het overlijden. Wanneer je de verzekering op jonge leeftijd afsluit, heb je een goedkope uitvaartverzekering omdat de premie lager uit zal vallen dan wanneer je dit op latere leeftijd afsluit.

De uitvaartverzekering omvat minstens (maar niet uitsluitend):

 • Het vervoer naar de begraafplaatshoeveel kost een begrafenis
 • Opbaring en verzorging van het lichaam
 • Een kist voor de uitvaart
 • Rouwkaarten
 • Iemand die de uitvaart begeleidt
 • Het graf en de grafrechten

Bij een crematie wordt de aula bedekt, net als de muziek en de crematie plus alle handelingen die hier inherent bij komen kijken, waaronder ook het uitstrooien van de as.

Tip: Lees altijd de voorwaarden na van jouw uitvaartverzekering. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat er bepalingen opgenomen zijn over een bepaalde waarde van de kist, of een aantal volgauto’s dat gebruikt mag worden in de stoet. Het is goed om dit van tevoren na te lezen, zodat je eventueel zelf een bedrag kunt sparen voor extra uitgaven. Dat is handig wanneer je een lijkkist wilt kopen die duurder is dan de verzekering dekt. Regel je dit van tevoren, dan wordt de rekening niet naar de nabestaanden gestuurd, die op dat moment echt wel iets anders aan hun hoofd hebben.

Let op: De wensen rond een uitvaart kunnen veranderen. Dat betekent dat de begrafeniskosten ook kunnen veranderen. Pas op tijd de uitvaartverzekering aan en houd het contact open, zodat aanpassingen gedaan kunnen worden. Dit kan verrekend worden met de premie, of het zal aangeraden worden om een bepaald bedrag te sparen om zo de extra kosten te dekken.

Het is goed om hierbij direct op te merken dat een uitvaartverzekering dus totaal niet lijkt op een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering keert in bepaalde gevallen geld uit bij het overlijden, een uitvaartverzekering wordt alleen gebruikt om de begrafeniskosten te dekken, of de kosten van een crematie. Het geld van een overlijdensrisicoverzekering kan, indien gewenst, wel gebruikt worden ter aanvulling van een uitvaartverzekering wanneer de begrafeniskosten hoger uitvallen dan overeengekomen in de uitvaartverzekering.

Extra begrafeniskosten naast een uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering dekt niet automatisch alle kosten die gemaakt worden bij een begrafenis of crematie. Dat kan verwarrend lijken, maar is het niet. Er zijn namelijk duizenden goede antwoorden op de vraag ‘hoeveel kost een begrafenis’ en geen verzekering kan op alle mogelijkheden inspelen. Daarom is het goed om hier even bij stil te staan.

De uitvaartverzekering heeft een bepaalde dekking en een bepaald bereik. Met de beperkte dekking wordt een maximaal bedrag bedoeld per aspect dat gedekt wordt door de verzekering. Staat in de polis dat er een grafkist gedekt wordt tot een bedrag van 750 euro, dan wordt er maximaal 750 euro betaald door de verzekeraar. En dat is waar vaak problemen ontstaan bij het plannen van een begrafenis. Want er zijn grafkisten te koop van €100, maar er zijn ook speciale kisten die veel meer dan 1000 euro kosten. De duurste grafkisten kosten zelfs rond de €5000.

Waarom is dit een probleem? Eigenlijk is het redelijk simpel. Wanneer je het idee hebt dat de verzekering een grafkist dekt, dan kies je de grafkist die je het meest aanspreekt. Is deze duurder dan 750 euro uit het voorbeeld (het bedrag dat toepasselijk is vind je in jouw polis), dan krijg je achteraf een rekening voor het verschil.

Dit geldt niet alleen voor de grafkisten. Het geldt ook voor de bloemen, de begrafenis zelf en uiteraard moet je bij het grafstenen kopen ook opletten op de prijs. Daarom is het altijd goed om een reserve klaar te hebben staan waarmee je het verschil in kunt dekken. Zo weet je zeker dat je de kist en de grafsteen uit kunt zoeken die jij graag wilt hebben.

Hoe zit het dan met het bereik van de uitvaartverzekering?

Er zijn niet alleen bepaalde dekkingen, er is ook een bepaald bereik. Dat heeft betrekking op het aantal aspecten dat inbegrepen is in de verzekering. Zo dekken niet alle verzekeraars de rouwkaarten en zal je bij sommige zelf moeten zorgen voor de bloemen. Dat is uiteraard geen probleem, maar het is wel verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je een begrafenis gaat plannen.

Kom je te overlijden en heb je een begrafenis gepland die veel onderdelen buiten het bereik van de verzekeraar heeft, dan komen de nabestaanden met een aanzienlijke rekening te zitten en dat zijn niet de dingen die je na wilt laten aan de familie en vrienden.

Hoeveel kost een begrafenis nou?

Samenvattend kunnen we stellen dat er geen vast bedrag is voor de begrafeniskosten. De kosten van een begrafenis of crematie zijn afhankelijk van een groot aantal keuzes, waarbij vooral opvallend is dat alle aspecten aanzienlijk wat geld kosten.

Dat is de reden waarom de meeste mensen een uitvaartverzekering kiezen, die niet te verwarren is met een overlijdensrisicoverzekering. Deze uitvaartverzekering dekt de meeste aspecten van de begrafenis, maar heeft maximale dekkingen op bepaalde onderdelen. Het is altijd verstandig om even naar de polis te kijken voor het grafstenen kopen en grafkisten uitzoeken, zodat je niet tegen onverwachte rekeningen aanloopt.