Wat zijn de feiten en fictie over natuurbegrafenissen?

Ondanks dat het een groeiende markt is binnen Nederland zijn er nog altijd veel onjuistheden over het concept natuurbegraven. In Nederland komen er alleen dit jaar al drie nieuwe natuurbegraafplaatsen bij, wat aangeeft hoe de populariteit van deze manier van lijkbezorging groeit. In cijfers gezegd waren er in 2019 maar liefst 1500 natuurbegrafenissen in Nederland. Hoewel dat nog altijd weinig lijkt kan daar het cijfer van 2013 tegenover gezet worden: 250. De markt verdubbelt nog altijd over een periode van twee jaar dus er kan vrijwel met zekerheid gezegd worden dat er medio 2021 toch zeker 3000 natuurbegrafenissen op jaarbasis zullen plaatsvinden, of als de stijgende lijn voortzet wellicht wel meer. Maar wat zijn nu bekende feiten en fictie over het concept natuurbegraven?

Een natuurbegrafenisplaats wordt niet geruimd

Dit is een feit. Wanneer de begraafplaats eenmaal vol is, zal het gebied overgelaten worden aan de natuur. Tijdens een natuurbegrafenis gaat er dan ook niets meer onder de grond dat niet in de natuur thuishoort.

terug naar de natuur

Op een natuurbegraafplaats heb ik eeuwige rust

Eeuwig is natuurlijk lang, maar er kan toch wel gesteld worden dat dit zo is. Het gebied zal bekend staan als natuurbegraafplaats en de kans dat er over 100 of 200 jaar iemand zegt; hier ga ik even een lekker betoncomplex bouwen, is vrijwel nul.

Ik wil graag een grafsteen of een ornament, kan dat?

Nee, dit kan op een natuurbegraafplaats niet. Het is echter wel mogelijk om een rustplaats te herkennen aan een mooie gedenkboom, een kei of een houten plaatje. Het moeten materialen zijn die in de natuur voorkomen of vergaan. Het is de bedoeling dat de natuur het stuk grond terugneemt en gaat overwoekeren en verandert zoals zij dat wil. Daar past geen marmeren grafsteen of ornament bij.

De natuurbegraafplaats is open voor wandelaars?

Ja het is mogelijk om bij een natuurbegraafplaats rond te lopen, net als dat dit bij andere begraafplaatsen het geval is. Het gebied wordt duidelijk aangegeven en het is vrijwel onmogelijk om zonder het te weten op dit gebied rond te lopen. Daarnaast is het de bedoeling dat dergelijke gebieden ongerepte natuur zijn waar je gewoon rond mag wandelen.

Mijn hond kan dus met een menselijk bot aankomen tijdens een wandeling?

Nee, tijdens een natuurbegrafenis wordt er rekening gehouden met wilde dieren en wordt er gezorgd dat deze het graf niet kunnen schenden. Het is daarom ook bijzonder onrealistisch om te suggereren dat tijdens een wandeling je hond een bot op zal kunnen graven. De kans is wellicht zelfs wel groter in de stad, want voordat er vaste plaatsen waren voor begrafenissen kon dit vrijwel overal. De kans is dan ook aanwezig dat bij grootschalige afgravingen dat er menselijke resten tegengekomen kunnen worden. Daarbij moet er duidelijk gesteld worden dat de natuurbegraafplaatsen duidelijk aangegeven staan, en het uiteraard niet wenselijk is om je hond de ruimte te geven om (diep) te graven op een dergelijke plaats.

natuurgebied

Ik wil niet over lijken lopen!

Wanneer je niet over menselijke resten heen wilt lopen, dan is het verstandig om deze natuurgebieden te vermijden. Al is het dan ook verstandig dat je niet meer naar bijvoorbeeld kerken gaat, want ook daar kan je over lijken heen lopen. Ook is het mogelijk om midden in de stad over lijken heen te lopen. Het concept begraafplaats zoals we deze tegenwoordig kennen bestaat feitelijk nog niet zo lang. Tijdens grootschalige bouwprojecten kunnen er eenvoudig menselijke resten opgegraven worden, en het is ook aannemelijk dat indien je in de stad woont je eigenlijk elke dag wel over lijken heen wandelt. Dat deze al veel langer vergaan zijn zou niet af moeten doen aan het idee. Want bij een natuurbegraafplaats is het ook het idee dat de lichamen van de mensen die hier begraven worden vergaan om weer een te worden met de natuur.

Het is in de Randstad niet mogelijk om je te laten begraven op een natuurbegraafplaats

Dit is correct, dit heeft te maken met de grondwaterstand. De verwachting is dat met de aanpassing van de Wet op Lijkbezorging ook dit aangepast zal worden. Mochten de regels niet versoepeld worden, dan kan er nog nagedacht worden om de grond kunstmatig op te hogen om natuurbegraafplaatsen te creƫren. De vraag is dan echter of dit nog wel een natuurbegraafplaats genoemd mag worden.

Bron: nu.nl