Grafkist kopen

‘Alles valt te overleven tegenwoordig, behalve de dood.’ (Oscar Wilde in The Picture of Dorian Gray)

Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar de dood is een zekerheid die niet te ontlopen valt. Op een bepaald moment moeten we er allemaal aan geloven en hoewel het nog lang niet zo ver hoeft te zijn, is het een goed moment om eens na te denken over de keuzes die je te wachten staan. Het is beter om deze bij het leven te maken, dan het op het bord te gooien van de nabestaanden die op dat moment echt wel meer aan hun hoofd hebben.

Een grafkist kopen is een keuze die bij elke dood gemaakt moet worden, zeker wanneer dit nog niet door de overledene zelf gedaan is. Hoewel veel mensen het idee hebben dat een grafkist kopen een verplicht onderdeel is bij het voorbereiden van een begrafenis of crematie, is dat niet waar. Wil je wel een doodskist kopen, dan zijn er een aantal keuzes die direct op jouw pad komen. Heb je weleens nagedacht over de verschillende materialen en de eventuele eisen die de begraafplaatsen stellen? Wist je dat je een grafkist kunt kopen om die vervolgens zelf te decoreren?

Er is veel onduidelijk over de laatste reis die we op deze aarde maken. Om je beter voor te bereiden op de mogelijkheden en opties die je te wachten staan, hebben we hier een overzicht gemaakt van de belangrijkste beslissingen bij een grote stap: De grafkist kopen.

Een grafkist kopen – moet dat?

Laten we beginnen met een grafkist kopen, waar moet je op lettenmisvatting onder de mensen: Een grafkist kopen is geen verplicht onderdeel van het voorbereiden van een begrafenis of crematie. Een lijk kan ook in een wade of wikkelkleed begraven worden, of er kan gekozen worden voor een opbaarplank. Al deze opties maken een doodskist overbodig.

Er kunnen veel redenen zijn om niet te kiezen voor een grafkist. Sommige mensen wijzen op het feit dat het beklemmend is om in een nauwe kist te liggen, maar er zijn twee redenen die veel meer tot de verbeelding zullen spreken. De eerste is de zinloosheid van een grafkist – eenmaal overleden heeft de persoon geen enkele baat bij de grafkist en ziet ervan af omdat het totaal nutteloos is. Andere mensen zetten meer in op de spirituele richting en wijzen erop dat het lichaam beter opgenomen kan worden zonder een grafkist, of hebben het idee dat de ziel het lichaam makkelijker kan verlaten wanneer er geen houten grafkist om het lijk heen zit.

Wil je geen grafkist, maar wil je begraven of gecremeerd worden zonder een kist, geef dit dan duidelijk aan bij de mensen om je heen die het moeten regelen, of maak een plan samen met de uitvaartverzekering zodat duidelijk is wat het idee is.

Een grafkist kopen overslaan vanwege het financiële aspect gebeurt overigens nauwelijks. Er wordt op het internet meermalen geschreven over een te dure begrafenis, maar de kosten van een doodskist vallen daar tegenwoordig niet meer onder. Er bestaan bijzonder dure kisten, maar voor een bedrag van een paar honderd euro heb je al een grafkist en deze zit nagenoeg altijd in de uitvaartverzekering. De goedkopere grafkisten vallen in de meeste gevallen volledig onder de dekking.

Welk materiaal kies je?

Vroeger had je weinig te kiezen, het materiaal dat voorhanden was, werd gebruikt bij het maken van de grafkist. Tegenwoordig gaat die vlieger echt niet meer op. De doodskisten kunnen uit veel verschillende materialen gemaakt worden. Hoewel hout nog altijd het materiaal is dat het meest gekozen wordt, zijn er steeds meer alternatieven.

Tip: Bekijk eerst welke eisen de begraafplaats van jouw voorkeur heeft voordat je de materialen kiest. Hier zijn geen richtlijnen voor en het is goed mogelijk dat de begraafplaats van jouw keuze verrassingen klaar heeft staan waardoor de kist van jouw keuze niet geaccepteerd wordt!

Laten we beginnen met de kartonnen doodskist. Dit is een ondergeschoven kindje in Nederland omdat we niet goed weten wat we hiermee moeten. Dat is opvallend, want in Groot-Brittannië is het een veel gekozen optie bij begrafenissen. In Nederland wordt de kartonnen doodskist overal aangeboden en wordt het vooral geprezen om het milieubewuste effect van het materiaal, maar de verkopen vallen bijzonder tegen.

Dit kan te maken hebben met de kartonnen dozen die we weggooien, en waar afval in komt te liggen. De kartonnen doodskist kan hierop aangepast worden door een fineerplaat aan te brengen, of door de kartonnen doodskist tijdens het opbaren in een houten kist te leggen zodat het niet zichtbaar is welk materiaal gebruikt is. De kartonnen doodskisten zijn bijzonder goedkoop, zij kunnen voor minder dan 200 euro gekocht worden, maar juist het idee van de goedkope doodskist kan mensen afschrikken. Het milieubewuste effect van de kist is dan ineens ondergeschikt.

Wil je geen kartonnen doodskist, maar moet het wel betaalbaar blijven? Dan kun je kijken naar de doodskisten van spaanderplaat, ofwel spaanplaat. Deze grafkisten zijn populair omdat zij goedkoop zijn, en tegelijkertijd is het spaanderplaat goed af te werken zodat er een doodskist gemaakt kan worden die volledig bij jouw stijl past, en die er aanzienlijk duurder uit kan zien dan dat deze eigenlijk is.

Daarnaast zijn er grafkisten te krijgen van massief hout en dit is de keuze die het meest gemaakt wordt. Deze grafkisten hebben een dure en luxe uitstraling, zijn gemakkelijk te bewerken en daarnaast is het de grafkist die wij in onze gedachten zien wanneer we denken aan een echte grafkist. Deze grafkisten zijn vaak duurder, maar ook hier zitten veel verschillen in de prijzen en de kwaliteit. Het grafkisten online vergelijken kan dus zeker een aanrader zijn wanneer je wat extra geld wilt hebben voor andere aspecten van de begrafenis of crematie.

Hoe zit het precies met de prijzen?

Een grafkist kopen is niet goedkoop. De goedkope doodskist voldoet niet meestal niet aan onze verwachtingen (zoals de kartonnen doodskist) en daarna springen de prijzen doorgaans flink omhoog, tot bedragen die we helemaal niet willen betalen voor iets dat zo relatief kort te zien is. Maar we willen de overledene ook niet in een juten zak ter aarde laten.

Gelukkig hoeft dit ook niet. De meeste mensen die overleden zijn, hebben een uitvaartverzekering afgesloten op een jongere leeftijd. De uitvaartverzekering dekt veel van de aspecten van de begrafenis of crematie, al zijn het lang niet alle delen van de begrafenis. Daarnaast worden van veel aspecten slechts delen gedekt. Er is een maximaal bedrag voor een doodskist bijvoorbeeld. Hoe hoog dit maximale bedrag is, ligt aan de uitvaartverzekering die je afgesloten hebt.

Tip: Heb je nog geen uitvaartverzekering? De kosten voor een begrafenis of crematie kunnen flink oplopen. Hoe eerder je een uitvaartverzekering afsluit, hoe goedkoper dit maandelijks uit zal vallen!

Het maximale bedrag is geen grens. Wanneer de doodskist van jouw keuze duurder is, betekent dit niet dat je deze niet aan kunt schaffen. Het betekent gewoon dat je zelf het verschil bij zal moeten betalen. Doe dit vooral in overleg met de verzekeraar zodat het altijd duidelijk is wat er afgesproken is.

Door grafkisten online te vergelijken, kun je een goed idee krijgen van de prijzen en de mogelijkheden. Er is echter een veel betere reden om direct grafkisten online te bekijken. Je kunt zo bekijken welke kisten er zijn, welke prijzen er zijn en welke van de doodskisten jou het meest aanspreekt. Hierbij krijg je geen opdringerige verkoper die graag van zijn voorraad af wil en er is niemand die aan je hoofd komt zeuren terwijl je een belangrijke en emotionele keuze moet maken die niet of nauwelijks terug te draaien is.

Let er wel op dat de voorraadstatus van de grafkisten online relatief is. Grafkisten moeten namelijk op maat gemaakt worden. De kans bestaat dat jij net de standaardmaat hebt (of de overledene natuurlijk), maar het is goed om zo snel mogelijk contact te zoeken met de leverancier om te kijken of de voorraadstatus ook geldt voor de maat die je nodig hebt voor de begrafenis.

Er worden vaak kortingen gegeven op de grafkisten wanneer je deze binnen een bepaalde periode bestelt. Laat hier de keuze niet vanaf hangen. De keuze voor een grafkist is een persoonlijke en emotionele stap, ook wanneer de doodskist niet voor jou zelf is. Bestel daarom alleen grafkisten online in de aanbieding wanneer je al overtuigd was van dit model en je er zeker van bent dat je niet voor dit model gaat omdat de prijs ineens bijzonder aantrekkelijk is.

Grafkist kopen – een grote stap voor velen

Een grafkist kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Het is ook niet waar je dagelijks mee bezig bent. Een grafkist of grafsteen kopen is een grote stap en vaak komen er flink wat emoties bij kijken, omdat het afscheid ineens heel dichtbij komt. Neem daarom je tijd en lees je van tevoren alvast in. Op grafstenen.net vind je alle informatie die je nodig hebt om de keuzes te maken waar je achteraf geen spijt van hoeft te krijgen, hoe groot de stap ook kan zijn voor de meeste mensen.