Bijzondere uitvaarten in Nederland

We denken niet graag aan de dood. Zonde eigenlijk, want voor jezelf en ook voor je nabestaanden is het juist heel belangrijk om hierbij stil te staan. Heb je zelf al eens nagedacht over hoe jouw begrafenis of crematie er uit moet zien? En weet je wat jouw geliefden graag willen? Wanneer mensen niet weten hoe iemand het wilde, wordt er vaak een standaarduitvaart geregeld en dat hoeft natuurlijk niet. In Nederland kun je namelijk zelf bijzondere uitvaarten samenstellen.

Een unieke locatie

Het is belangrijk dat de overledene op een mooie manier wordt herdacht. Voor sommigen is de aula van het crematorium of de kerk geen fijne plek voor de uitvaart of een bijeenkomst achteraf. Dan kun je kiezen voor een geheel andere locatie. Bespreek altijd van tevoren wat jouw uitvaartondernemer voor je kan regelen en wat er gedekt wordt door de uitvaartverzekering. Denk bijvoorbeeld eens aan het afhuren van een strandtent om gezamenlijk uit te waaien aan zee of aan een rustgevende orangerie of botanische tuin. Een heel andere plaats om samen te komen is een oude fabriek of een grote loods. Ook deze plekken met hun industriële uitstraling kunnen veel impact hebben en zorgen voor een unieke sfeer.

Binnenrijden op de motor

Kies je wel voor de kerk of de aula, ook dan kun je de uitvaart heel bijzonder maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muziek die eigenlijk niet past bij de situatie, maar die voor de overledene heel belangrijk was. Zoals een live uitvoering van een drumsolo midden in de kerk. Of wat te denken van een uniek nummer zoals Midgard?

Daarnaast kan het arriveren van de kist iets zijn dat mensen nooit vergeten. Was de overledene helemaal gek op motoren? Rijd de kist dan binnen op een zijspan en kies daarmee voor het afscheid dat bij die persoon hoort. Er is veel meer mogelijk dan jij waarschijnlijk denkt en dus is het goed om wat ideeën op te doen.

Beroemde en bijzondere uitvaarten in Amsterdam

Door de jaren heen zijn er veel bijzondere uitvaarten geweest. In Amsterdam staat de uitvaart van kunstenaar en ontwerper Peter Giele velen nog vers in het geheugen ook al is het inmiddels jaren geleden. In 1999 overleed hij en werd hij op een bijzondere manier naar begraafplaats Zorgvlied gebracht: in een open kist over de Amsterdamse grachten met een breekijzer in zijn handen.

Onderstaande video kan ongeschikt zijn voor gevoelige kijkers:

Ook de uitvaart van André Hazes in de toenmalige Amsterdam Arena kunnen velen zich goed herinneren. Ook de unieke rouwauto met afbeeldingen van schilderijen van Herman Brood maakte bij de tocht langs het Hilton Hotel in 2001 grote indruk.

Midden in de nacht

Een rondvaart, een lange optocht door een grote stad, het kan allemaal geregeld worden. Maar voor veel mensen is het belangrijk dat de uitvaart ook een intiem karakter heeft. Wat niet vaak wordt gedaan, is een uitvaart in het donker. Midden in de nacht met fakkels en vuurkorven de laatste weg naar de begraafplaats afleggen. De koffietafel wordt dan ingeruild voor een borrel met vrienden en familie.

Zo heeft iedereen eigen uitvaartwensen die gerealiseerd kunnen worden. Het is alleen belangrijk dat deze wensen ook van tevoren worden besproken. Vraag het dus gewoon eens aan je naasten: wat wil jij later?