Weekend van de begraafplaats, 24, 25 en 26 mei 2019

Veel mensen die een begraafplaats bezoeken doen dat met een directe reden. De drempel om dat gewoon ’zomaar’ te doen, is namelijk hoog. Je hebt vaak relatief weinig aandacht voor de omgeving waar je je bevindt en loopt stevig door. Een begraafplaats is echter een plek die je tot rust kan laten komen en die vaak erg mooi is. Wanneer je dit lastig vindt om te ervaren, of het lastig vindt om dit alleen te doen, dan is het weekend van de begraafplaats de uitgelezen plek om dit te ervaren.

Tijdens dit weekend zijn er namelijk een heel aantal begraafplaatsen binnen Nederland die rondleidingen geven, muziek laten horen en door middel van verhalen laten zien dat een begraafplaats heel erg mooi en rustgevend is. Het zijn niet alleen plekken van verdriet en rouw. Bij elke grafsteen hoort een eigen verhaal, en niet alleen kan je zelf je verhaal insturen – je kunt je ook de verhalen van andere ‘bewoners’ laten vertellen.

Wil je voorbereid naar het weekend van de begraafplaats? Lees dan meer over de geschiedenis van de grafstenen!

Kom tot rust op je plaatselijke begraafplaats

Het is niet vreemd om rustig op een bankje te gaan zitten te midden van (oude) graven. Of om een wandeling te maken en rond te kijken. Een begraafplaats is een plek vol met verhalen en die vragen om gehoord en gezien te worden. Als je de drempel te hoog vindt om dit zonder een verteller te gaan doen, dan is het weekend van de begraafplaats toch wel echt dé oplossing. Je zal merken dat je tot rust kunt komen in een bijzondere omgeving met veel bloemen, kunst en een gevoel van sereniteit.

serene-begraafplaats

Het nieuwe begraven

Het is al lang niet meer zo dat een begrafenis een standaardbedoening is met een kop koffie en een plak cake (al is die optie uiteraard nog altijd mogelijk!). Nee, je kunt een begrafenis zo persoonlijk maken als je maar wilt. Wil je maatwerk met live muziek? Dan behoort dat ook al tot de mogelijkheden. De meeste begraafplaatsen hanteren tegenwoordig het motto dat bijna alles kan.

Tijdens het weekend van de begraafplaats heb je de mogelijkheid om al je vragen te stellen, en alles te zien te krijgen wat je maar wilt. Het is niet iets waar je je dagelijks mee bezighoudt, maar het is een terugkerend punt op de culturele agenda met ieder jaar meer belangstelling.

Wil je weten welke begraafplaatsen meedoen of welke activiteiten er te doen zijn? Dan kan je eenvoudig kijken op de website van weekend van de begraafplaats. Hier kan je tevens de informatie vinden hoe en waar je je eigen verhaal in kunt sturen.