Grafstenen schoonmaken op de beste manier

De beste manier bij grafstenen schoonmaken

Grafstenen schoonmaken is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij grafstenen. De stenen staan echter in weer en wind buiten en lang niet alle materialen zijn even afstotend. Dit betekent dat er aanslag op de grafstenen kan komen, mossen en gras kan zich aan de steen hechten en wanneer het graf dichtbij zee ligt, dan zijn er nog veel meer schadelijke invloeden.

Wil je het graf van een overledene goed onderhouden, dan is grafstenen schoonmaken een noodzakelijk kwaad. Niet alle reinigingsmiddelen zijn geschikt en vaak ontstaat er schade aan de stenen tijdens het schoonmaken. Vandaar dat we vandaag aandacht besteden aan het schoonmaken van de grafstenen.

Stap 1: welk materiaal is gebruikt?

Voordat je kunt beginnen met het reinigen van de grafstenen, moet je achterhalen welk materiaal gebruikt is bij de vervaardiging. Is de steen nieuw aangeschaft, dan is dit makkelijk te achterhalen uiteraard.

Bij een tweedehands grafsteen is dat vaak net iets lastiger. Weet je niet zeker welk materiaal gebruikt is, vraag dan een specialist om te kijken. De opzichter van de begraafplaats heeft meestal direct het antwoord voor je.

Stap 2: het reinigen van de grafsteen

Weet je van welk materiaal de grafsteen gemaakt is, dan kun je aan de slag met het reinigen van de grafsteen. Ga je een grafsteen schoonmaken, begin dan altijd met de omgeving vrij te maken zodat er geen zand, stenen of gras in de weg zit tijdens het schoonmaken.

Natuurstenen grafsteen schoonmaken

Een natuurstenen grafsteen maak je schoon met water en een neutraal reinigingsmiddel. Zuren tasten de grafsteen namelijk aan en dat zorgt voor beschadiging van het materiaal. Vooral bij marmer en kalksteen is dit het geval.

Een witmarmeren grafsteen of grafsteen van Belgisch Hardsteen moet regelmatig schoongemaakt worden. Ben je hier nét even wat te laat mee? Gebruik dan chloor om de grafsteen schoon te maken.

Schoonmaakmiddelen voor deze grafstenen zijn idealiter pH-7 omdat dit zo neutraal mogelijk is voor het materiaal zelf. Test altijd even op een klein deel van de grafsteen wat het effect is en óf de grafsteen goed schoon wordt.

Lukt het niet of is het resultaat te matig? Schakel dan liever een expert op het gebied van grafstenen schoonmaken in.

Kan ik autowas, Cif, Andy of Dasty gebruiken bij het schoonmaken van grafstenen?

Dit wordt door alle experts ten zeerste afgeraden omdat het natuursteen aangetast wordt. Ook voor andere materialen is dit eigenlijk niet geschikt. Veel water en neutrale reinigingsmiddelen werken veel beter en beschadigen de grafstenen niet.

Een rvs-grafsteen schoonmaken

Een roestvaststalen grafsteen schoonmaken gaat net even iets anders. Hier gebruik je bijvoorbeeld nooit bleek, chloor of zilverpoets omdat dit het roestvaststaal aantast. Ook gebruik je geen borstels of schuursponsen omdat dit krassen achterlaat.

In het geval van een roestvaststalen grafsteen is er overigens nauwelijks of nooit sprake van vuil. Dit wordt door de regen afgevoerd immers. Is de grafsteen toch vuil geworden, maak deze dan schoon met een zachte (niet-krassende) doek en veel water met een zeepoplossing.

Ik krijg de roestvaststalen grafsteen niet schoon…

Roestvaststalen grafstenen die toch bijzonder vuil geworden zijn en die hardnekkige vlekken hebben, maak je het beste schoon met een alcoholoplossing, zoals methylalcohol. Hierna moet de grafsteen afgenomen worden met gedemineraliseerd water. Dit kun je in elke winkel vinden waar auto-onderdelen verkocht worden. Het is namelijk de vloeistof die in de accu van de auto zit.

Toch liever uitbesteden?

Wordt de grafsteen niet helemaal schoon of wil je het werk liever uitbesteden omdat je geen beschadigingen of krassen op de steen wilt? Dan kun je het werk uitbesteden aan experts. Een random voorbeeld van een bedrijf dat zich hiermee bezighoudt, is Wagemakers of Eijgelaar.

Dit zijn twee willekeurige resultaten uit Google, grafstenen.net heeft geen overeenkomst of contact met deze bedrijven.

Lees ook: Resomeren en Cryomeren, de manier van lijkbezorging waarbij geen grafstenen meer nodig zijn