Het aantal uitvaartbedrijven groeit sterk door vergrijzing

De uitvaartindustrie is in de afgelopen tien jaar met bijna 80% gegroeid, een van de redenen hiervoor is de vergrijzing. Van deze bedrijven valt 10% onder de mortuaria en crematoria, de rest van de bedrijven vallen onder de uitvaartverzorging. Het is allang niet vreemd meer te noemen dat er binnen deze branche mogelijkheden liggen voor veel ondernemers.

De consument wil namelijk steeds vaker iets wat niet standaard is, handgeschilderde doodskisten bijvoorbeeld zijn allang niet meer uniek of speciaal te noemen – er is namelijk steeds vaker vraag naar. En waar er vraag is, zijn er ondernemers die zullen zorgen dat er aanbod is. Ook is het zo dat steeds meer mensen, steeds beter hun eigen uitvaart regelen. Zeker in de terminale zorg zijn mensen steeds vaker bezig met hun eigen afscheid, zodat het ten eerste precies is zoals zij het willen, en dat er ten tweede voor de nabestaanden een zorg minder is, omdat dit allemaal al geregeld is.

Kleine bedrijven actief in de uitvaartindustrie

Binnen de uitvaartbranche zijn dan ook meer uitvaartbedrijven nederlandveel ondernemingen klein te noemen, bij 8% van de bedrijven in deze branche zijn vijf of meer mensen in loondienst en in totaal zijn er een kleine 10.000 mensen in deze branche werkzaam. Wie een idee wil hebben hoe goed het gaat in deze branche? De sector was over 2016 gemeten goed voor € 1,2 miljard, wat een stijging is van 10% ten opzichte van 2010. Een grote stap voorwaarts zou je kunnen stellen.

Uitvaartverzekering dekt niet alles meer

Een van de redenen dat er zoveel geld omgaat binnen de uitvaartbranche is het feit dat mensen zelfs bij een uitvaartverzekering bij moeten betalen, een grafsteen kopen is niet goedkoop maar denk daarnaast ook aan een advertentie in de krant, bloemen, volgauto’s en zo meer dingen.

Onze wensen veranderen, waardoor de prijzen stijgen. De gemiddelde uitvaart waar drie stukken muziek gespeeld worden, zonder dat iemand een speech geeft en waarna je twee kopjes koffie krijgt bij het condoleren? Dat is een zeldzaam gegeven dezer dagen – zorg op maat wint aan populariteit en de vergrijzing zorgt ervoor dat wat de een zijn dood is, de ander zijn brood wordt.