Onderschatting wat de laatste levensfase kost aan zorg

Er wordt te weinig rekening gehouden met de extra zorgkosten die er nodig zijn bij de laatste levensfase, dit draait niet alleen om de zorg maar ook om wensen die er mogelijk zijn voor een uitvaart of andere zaken rondom het einde. Een groot deel van de Nederlandse bevolking kan deze extra kosten niet financieren.

Bewustwording van prijzen binnen de uitvaartbranche

De Nederlandse bevolking is zich niet kosten van overlijdenbewust van de kosten die gepaard gaan met alle veranderingen die er zijn in de laatste levensfase. Een groot deel van de bevolking denkt nog altijd dat de overheid een deel van deze zorgkosten op zich zal nemen, waar een ander deel er heilig van overtuigd is dat ze helemaal geen enkele bijdrage hoeven te leveren in deze laatste fase van hun leven. Dit zorgt er mede voor dat er te weinig geld opzij gezet wordt om dit allemaal in goede banen te kunnen leiden. Want maar liefst vier van de tien Nederlanders kunnen de laatste wensen niet financieren.

Dit zorgt ervoor dat ouderen en terminaal zieke mensen te weinig budget hebben om de zorg in te kopen die ze nodig hebben – laat staan om die laatste wens nog in vervulling te laten gaan. Dit is bijzonder spijtig want juist deze laatste fase van het leven draagt niet alleen voor de persoon in kwestie bij aan een goed afscheid ook voor familie en vrienden is dit een periode die zeer belangrijk genoemd mag worden.

Iets waar veel mensen ook geen rekening mee houden, is het feit dat de gemiddelde uitvaartverzekering pas uitbetaalt nadat de persoon in kwestie overleden is, in veel gevallen is dit té laat om nog een bijdrage te kunnen leveren aan de laatste wensen van iemand of voor de zorg van iemand. Gelukkig wordt hier tegenwoordig steeds beter naar gekeken, en is het indien je de juiste verzekering afsluit mogelijk om een voorschot te krijgen op je verzekering van maximaal 50%. Nog een reden temeer om eens goed naar je eigen uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering te kijken, en te bedenken of je nog wensen zou kunnen hebben waarvoor extra geld nodig zou zijn.